Baka bröd i ved-ugn

by Admin on 09/08/2016

Det finns få saker som är så sköna och hemtrevliga som att ha en öppen eld, eller att elda i ugn och kamin. Veden som sprakar och lågorna som dansar ger en känsla av frid och ro. Samtidigt så är ju en ved-ugn ett mycket bra sätt att värma upp huset- eller att baka bröd.

Baking.

Allt fler börjar gå tillbaka till olika metoder som användes förr i tiden, och inte bara för att det är roligt. Istället handlar det om kvalitet och ett bättre slutresultat. Vissa metoder kan inte utföras lika bra av maskiner som för hand, typ tovning och liknande hantverk. En stol som är gjord för hand kanske inte är lika rak som en från fabriken, men ofta mycket snyggare och mjukare. Förutom glädjen av att ha gjort något alldeles själv, naturligtvis.

Konsten att baka bröd

Det är många idag som värmer upp sitt hem med ved, precis som man gjorde för 100 år sedan. Eller kanske inte precis likadant, för dagens kaminer och eldstäder är bättre utformad för att verkligen ta vara på all energi. För ofta handlar det om att värma upp huset eller varmvattnet på ett ansvarsfullt sätt, med en miljövänlig och energisnål metod. Du är välkommen att kontakta SweVed om du är i behov av björkved i Köping. Samtidigt så blir det ofta billigare, eftersom ved är en förnybar källa och skogarna hela tiden behöver gallras.

Att baka bröd i ved-ugn är en konst, men inte alls så svårt som det kan verka. Man lägger in veden och eldar dagen innan det är dags för baket. Björkved är bra, det brinner bra och ger en god smak. Men alla har ju så klart sina egna favoriter, och ibland kan man prova sig fram till det som blir bäst. Besök SweVeds hemsida för att läsa mer, de kan allt om ved. Eftersom de bara hanterar miljöcertifierad ved så är det ett mycket bra miljövänligt alternativ.

Om man redan kan baka bröd så är det lätt att pröva sig fram till vad som fungerar bäst. Det finns idag ett flertal olika ugnar på marknaden, allt från gas och el till ved-ugnar. Brödet reagerar på olika sätt beroende på vilken sorts värme det är och var den kommer ifrån. I vissa gasugnar koncentreras värmen nedanifrån, vilket ju gör att botten blir krispigare medan ovansidan är mjuk. Med en ved-ugn å andra sidan så är det ju inte likadant, utan man eldar först och använder sedan glöden och värmen som alstras.

Olika sorters bröd eller bakverk har också sina helt egna behov för hur de ska gräddas. Småkakor blir färdiga snabbare än en stor, tung limpa, till exempel. Därför brukar de som använder ved-ugn för att baka bröd ofta vänta till eftermiddagen innan de ställer in mindre kakor eller bullar. Det är en konst, som all matlagning, men resultatet är så fantastiskt att det är värt att lära sig.

Varför baka bröd i ved-ugn?

Det kan finnas flera olika anledningar till varför man vill baka bröd med ved, men smaken är helt klart en av dem. Det finns egentligen ingen metod att imitera den smak och skorpa som man får från en ved-ugn, den är unik. För andra är det kostnaden som lockar. Har man tillgång till billig ved, kanske genom egen skog eller en bra leverantör, så blir det snabbt billigare. Samtidigt som brödet bakas värms ju också lokalen upp, så veden utnyttjas fullt ut. Östgöta Correspondenten skriver här om hur man kan baka bröd med hjälp av björkved.

För många är det också en stor miljöfråga, det är ett sätt att bidra till kampen mot utsläpp och fossila bränslen. Världen har insett att vissa energi-källor är begränsade, och att de kan ta slut. Därför satsar många hushåll och företag på just ved och solpaneler, förnybara energikällor. Samtidigt så skapar man goda vanor i de små detaljerna i vardagen, att inte slösa med några resurser. Detta är ju ett annat sätt att vara miljömedveten- att spara på det man redan har. Bra isolering i huset och runt fönster och dörrar, dusch istället för bad, ta vara på potatisvattnet och kanske inte ha vatten toalett. Det kan tyckas vara små saker men poängen är när man lägger det hela samman, och ett flertal är miljömedvetna.

Det kan också vara fråga om att hålla gamla hantverk vid liv. Många kommer på besök för att se brödet bakas i ved-ugn, det är en del av landets historia. Egentligen är det inte så länge sedan som man gjorde det, för ved har alltid utnyttjats till fullo i Sverige. Det är en ganska speciell känsla att ta sig en kopp kaffe med smörgås som bakats med ved, gärna med smör som kärnats för hand och tomater som odlats i trädgården. Vissa saker bara måste upplevas, och detta är en av dem.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: