Därför räddar hjärtstartare liv

by Admin on 24/05/2019

Du vet aldrig när någons hjärta stannar till. En person kan verka helt frisk och plötsligt bara falla ihop. Det kan vara långt till närmsta sjukhus och det tar tid innan ambulansen kommer på plats. Vad du gör i det ögonblicket kan vara avgörande för den sjuke. Om du har lärt dig HLR eller det finns en hjärtstartare i närheten har hen stora chanser både att överleva och tillfriskna snabbare.

Allt fler kontor och offentliga byggnader ser till att ha minst en hjärtstartare till hands. Du ser ofta skyltar som pekar mot dess plats så att den snabbt kan hittas. För det gäller att komma igång med livräddningen så fort som möjligt. Som tur är har antalet hjärtstartare ökat och därmed chanserna för att du ska överleva ett hjärtstopp.

Investera i din hälsa

Folk gör mycket idag för att hålla sig friska. Det är en positiv trend med sund kosthållning och tillräckligt med motion. Allt fler slutar röka och man försöker också ta hand om sig mentalt. Allt detta kan innebära en del kostnader. Du betalar för gymkortet, läkarundersökningarna och olika behandlingar. Men när det handlar om din hälsa så är det väl värt varje öre du lägger ner. Hur mycket mer så om du faktiskt kan rädda någons liv genom en liten investering. Priset för hjärtstartare är bra att ta reda på.

Med tanke på vad du får för pengarna så kostar en hjärtstartare inte så mycket. Det är något som en arbetsplats lätt klarar av och även en familj kan investera i en så pass livsviktig sak. För till och med barn kan bli sjuka. De kanske inte befinner sig i riskzonen men man vet aldrig vad som kan hända. Därför är det alltid bra att ligga steget före och ha vad som behövs för att klara av eventuella olyckor eller situationer. Ta reda på allt du behöver veta på https://akutgruppen.se/d-hlr-utbildning.

Börja med en liten maskin

Att skaffa en hjärtstartare är första steget i rätt riktning. Gå gärna en kurs för att lära dig hur den fungerar. På många företag har man en plan för att alla ska kunna HLR. Till en början kan det vara en på varje avdelning. Men om dessa sedan kan ta instruktörsutbildningen så växer kunskapen till sig dramatiskt. En investering i hälsa och överlevnad som inte alls kostar så mycket men kan göra stor skillnad.

Det finns också kurser i hur du använder en hjärtstartare. Naturligtvis står det på själva apparaten vad du ska göra, men det är alltid bättre att ha använt en innan du står där med en sjuk person. För då är det lätt att paniken kommer smygande och du måste kunna allt utantill så att säga. Allting måste gå så snabbt till väga för du vill inte att personen ska vara utan syre längre än nödvändigt. När hjärtat stannar till är det lätt hänt att få bestående men, för hjärnan får inte den näring den behöver. Hjärtstartare behövs överallt. Läs mer i den här artikeln i Sydöstran.

Vad händer vid ett hjärtstopp?

Någon har beskrivit situationen som ett elektriskt kaos. För hjärtat börjar flimra och kan inte fungera som det ska. Den allra första konsekvensen är naturligtvis syrebrist, eftersom det är blodet som forslar runt det. Risken för att personen inte överlever är stor, för kroppen klarar sig bara ett par minuter utan syre. Därför måste du komma igång med livräddningen så fort som möjligt. En hjärtstartare hjälper hjärtat att slå, och syret börjar återigen flöda till alla de viktiga organen.

Det finns flera orsaker till att en person får hjärtstopp. Ålder är en faktor, ju äldre du är desto större risk. Ibland är det en hjärtinfarkt som förorsakar att hjärtat stannar. Eller så kan det vara ett medfött fel som du inte ens kände till. Smålandsposten skriver i en artikel om hur hjärtstartare räddade liv. Ibland kan du vara känna när det är på gång. Smärtor eller en känsla av att det trycker på bröstkorgen. Men för det mesta så hinner du inte ens märka något, utan när hjärtat stoppar så faller personen ihop.

Hur du överlever när hjärtat stannar

Det viktigaste är naturligtvis att få igång hjärtat med en gång. Du kan inte vänta på ambulanspersonalen för de första minuterna är avgörande. Istället gäller det att ha en hjärtstartare till hands och påbörja behandlingen omedelbart. När sedan sjukpersonalen anländer kan de ta över med sina maskiner och kunskap. Men om du väntar på dem kan det vara för sent.

Nu måste alla som jobbar med barn på förskolorna gå en kurs i HLR. Ännu viktigare är det när du jobbar med äldre, eftersom de är en större riskgrupp. Men egentligen så vet ingen vem som drabbas och när. Därför är det alltid bäst att investera i en hjärtstartare. Både på jobbet och i hemmet. Statistiken visar att antalet personer som överlever ett hjärtstopp har fördubblats de senaste åren. De som jobbar med sjuka menar att folk är mer medvetna om riskerna och att allt fler tar sig tid att lära sig första hjälpen.

Det är en bra början att det finns fler hjärtstartare ute i samhället. Samt att det har blivit vanligare med kurser i hur du använder dem samt hur du manuellt kan få igång ett hjärta igen. När alla lägger ner så mycket tid och resurser på sin hälsa är detta bara ett naturligt led i helheten. Hjärtat är ett av dina allra viktigaste organ, och bör behandlas väl.

Risken för ett hjärtstopp

Det finns en direkt koppling mellan livsstil och vissa sjukdomar. Om du röker och äter fet mat så ökar riskerna för att du ska få en hjärtattack eller andra problem. Bristen på motion är en annan faktor som bidrar till riskerna. Du kan förebygga diabetes, hjärtproblem och i vissa tillfällen cancer genom att leva sunt. Men det är inte en 100% garanti, för vem som helst kan bli sjuk. Allt detta är naturligt för de flesta människor. Likaså vetskapen om hur viktigt det är att ha en hjärtstartare och att veta hur den används.

Comments on this entry are closed.

Previous post: