Guld i olika former

by Admin on 28/02/2013

Guld är en ädelmetall som har stigit mycket i värde de senaste åren. Trots detta börjar allt fler människor intressera sig för guld som en hobby eller som yrke. Det är egentligen inget nytt, det finns butiker som säljer smidesverktyg och har gjort det i nästan 100 år.

När man köper guldsmedsverktyg har man ett relativt stort urval. Om man inte hittar vad man behöver i de affärer eller nätbutiker som finns tillgängliga i Sverige kan man alltid beställa från andra länder. Det enda man ska tänka på är att när man köper tyngre smidesverktyg kan frakten bli ganska dyr.

Guldsmide är precisionsarbete, bland annat för att man ofta inte har råd att slösa med materialet. Det är därför viktigt att organisera sin arbetsplats noga. En bra arbetsbänk är grundläggande. Man måste kunna sitta ordentligt och se arbetet utan att behöva böja sig fram hela tiden. En stadig arbetsbänk med en filnagelhållare där man kan sätta fast arbetet är det första man ska skaffa. Dessa arbetsplatser har ofta en utdragbar skiva under för att samla upp filningsrester som man kan använda igen. Inget går till spillo. Eftersom man använder flera olika smidesverktyg är det också vikigt att det finns plats för dem inom räckhåll, en orsak till varför många arbetsbänkar har lådor på ena sidan. guld

Om man inte vill lägga ut för mycket pengar i början kan man skaffa ett startpaket för guldsmedsverktyg. De innehåller de absolut nödvändiga smidesverktyg som man behöver för att sätta igång. Ett enkelt grundpaket kan till exempel innehålla en sågställning, en ringregel och hammare. Om man vill ha lite mer finns det paketlösningar som även innehåller lödpistol, olika filar och tänger, flackjärn och borstar.

Ju bättre man blir på att arbeta med guldet, desto flera olika guldsmedsverktyg vill man kanske skaffa. En del beror på vad man tillverkar, men de flesta brukar tycka om att göra guldsmycken. Man brukar arbeta mycket med hammare eller klubba. En ciselörhammare används ofta för att dekorera det färdiga arbetet. Med en klubba kan man forma metallen i den form man vill ha. Det finns olika knopstampset med puckelanka så man kan få fram precis den storlek man vill ha.

För att kunna bli guldsmed finns det en del olika alternativ för grundutbildning. De flesta anser dock att man bör praktisera hos olika guldsmeder för att verkligen lära sig yrket. Har man fallenhet och intresse kan man alltid gå vidare därifrån.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: