Sesamolja for matlagning och skonhetsvard 

by Admin on 02/06/2016

Det finns många naturliga produkter som är mycket användbara, både i köket och för hud-och hårvård. Man slipper alla kemikalier och annat som kan ta  bort den goda effekten av naturens egna preparat. Samtidigt så fungerar de mycket bra, var den än används, och blir snabbt ett självklart val.

25-5-sesamoljaSesamolja är en av de produkter som är bra för en rad olika saker. De flesta använder den för att laga mat, men det är inte det enda man kan ha nytta av den för. Antingen för sig själv eller i kombination med andra kryddor. Denna olja har använts på olika sätt i tusentals av år, och har idag spritt sig till nya länder och kulturer.

Vad är sesamolja?

Som namnet visar så är det en olja gjord på sesamfrön, och dessa kan vara antingen naturliga eller rostade. Resultatet med de olika metoderna blir något annorlunda. Den brunaktiga oljan med en ganska stark nötkaraktär är den som är gjord på rostade sesamfrön. Ofta är det denna som används i framför allt asiatisk matlagning, och som har blivit så populär i Sverige nu. När man framställer den av orostade frön är smaken något mildare, men minst lika god. Som med allt annat så är det fråga om en smaksak, och hur man ska använda den. Du kan läsa mer om sesamoljans fördelar här.

Eftersom sesamolja har en så pass stark smak är det populärt att använda den som smaksättare, det är inte en olja man vanligtvis använder för att steka maten. En del blandar ut den med lite neutral olja, för att få en balans på smakerna. Den kan med fördel användas i marinader eller dressingar, ett par droppar brukar räcka. Annars så förknippar man gärna denna olja med wokad mat, det är en krydda som gör det till en komplett, asiatisk rätt. Många blandar i den efter att allt är färdiglagat, för att dra nytta av de naturliga ingredienserna i oljan.

Naturligt och nyttigt

Allt fler personer börjar inkludera ekologiska eller naturliga produkter i sitt dagliga liv. Man har insett att kroppen har behov av lite hjälp, att det inte är bra att stoppa i sig alla de gifter som förekommer så flitigt i både mat och kroppsvård. Grön Gåva säljer ekologisk mandelolja som ger en härlig känsla av välbefinnande. Denna, samt sesamoljan, är framställd på ett naturligt sätt, med ekologiska råvaror. Detta bevarar de naturliga fördelarna med frön och nötter, annars kan man lätt förlora en del av det nyttiga i processen.

Ju mer naturliga produkter man inför i sin vardagsrutin, desto bättre. Sesamoljan är inte bara en fantastisk smaksättare, den är också nyttig. Man har funnit att den har antiinflammatoriska egenskaper och är en kraftig antioxidant. Den löser upp blockeringar i artärerna och har hjälpt många som lider av diabetes eller migrän. Naturligtvis ska man alltid rådfråga sin läkare innan man försöker bota svårare sjukdomar, men det visar i alla fall hur nyttig just sesamoljan är.

Naturlig skönhetsvård

Men sesamolja är inte bara nyttig att äta eller som krydda, den är alldeles perfekt för utvärtes behandling av en rad olika åkommor. Den absorberas väl av huden och kan tränga långt in, helt fram till benmärgen. Väl där inne så neutraliserar den fria radikaler samtidigt som den suger upp toxiner som därmed sköljs ut med blodomloppet. På huden så finns det också flera oljelösliga toxiner, efter en behandling med oljan kan man ta en varm dusch och tvätta bort dessa med tvål. Expressen skriver i den här artikeln om hur sesamolja inte bara kan användas i matlagning utan även i din skönhetsrutin.

Sesamolja kan med fördel smörjas in på huden när man ska gå och bada, eftersom den skyddar mot kloret som annars kan vara ganska starkt. Har man vistats i sol och vind kan oljan lugna ner irriterad hud, och många använder den också för blöjeksem eller psoriasis. Man kan blanda oljan med lite varmt vatten och tvätta bort svampinfektioner i underlivet, och den kan också användas mot huvudlöss.

Nyttan av sesamolja

Det är alltså tydligt att alla hushåll borde ha sesamolja till hands. Dels för matlagning där det är en fantastisk krydda, som också är nyttig. För många är det en ny smak, något man inte är så van vid. Men det tar inte lång tid att komma igång och hitta användning för denna härliga olja. En del köper både rostad och naturlig sesamolja för att kunna variera recepten.

Sedan kan den ju användas för att ta hand om de flesta delar av kroppen, den botar och behandlar det mesta. Många gurglar med sesamolja för att ta bort bakterier och orenheter i svalg och mun, och därmed blir hela personen friskare. Att slippa ta mediciner kan vara skönt, det är mycket bättre om man kan komma tillrätta med sina krämpor med  hjälp av naturlig sesamolja.

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: