Gammaldags möbler

by Admin on 16/11/2012

stolDet finns stor efterfrågan på gustavianska stolar. Detta har lett till att flera möbeltillverkare har en nyproduktion av dessa möbler. Samtidigt kan man fortfarande hitta originala gustavianska stolar till salu. Även om de inte är i perfekt skick får man ofta betala flera tusen kronor per styck. Ibland kan man fynda och hitta ett helt set stolar.

Den gustavianska stilen varade från cirka 1770 till 1810. Den kännetecknades av enkelhet, till skillnad från de möbler som tillverkades i perioden innan. Krummiga ben rätades ut, och man gick tillbaka till lite mer antika dekorationer. Medaljonger, girlanger och bandrosetter sattes på ett diskret sätt fast på möblerna.
Gustavianska stolar kännetecknas av raka ben. Till att börja med föredrog man runda ben, mot slutet av perioden fyrkantiga. Som enda dekoration brukade man räffla benen, så kallad kannelering. Ofta är stolsbenen också avsmalnande på nedre delen. Även andra interiörer, som ljusstakar, har ofta samma räffling. Man valde ofta att låta hela rummet vara i harmoni. Arkitektur, möbler och annan inredning skulle verka i samstämmighet till en enhet.

En vanligt förekommande gustaviansk stol är Leksandsstolen. Den började först produceras i mitten av 1700-talet, men fortsatte att utvecklas till den form man tillverkar idag. Med de sju pinnarna i ryggen och raka ben, är den en prydnad i många hem. Med de flesta gustavianska stolar kan man finna dem i olika utföranden. Med eller utan karm, stoppad sits eller träsits, långa ben eller korta ben. Det finns många varianter på en populär möbel.
Många svenska gustavianska stolar är gjorda av björk eller furu. Man använde de material man hade för handen. Speciellt mot den senare delen av den gustavianska perioden började man dock tillverka möbler i mahogny. Dedekorerades med mässingslister och beslagen var ofta små och runda.

Nyproduktion

Förutom vanlig nyproduktion av gustavianska stolar, där modern teknik blandas med gammal design, kan man även köpa nya möbler producerade på gammalt sätt. Tillverkare har kopierat utformningen av stolarna från museum. Möblerna tillverkas inte med spik, utan med träplugg och klister. På detta sätt bevarar man en viktig del av svensk historia. Det kan vara ganska speciellt att sitta på en gustaviansk stol som är identisk med en hertigs stol från 1700-talet.

Man kan antingen köpa originala gustavianska stolar, eller nyproduktion av gammal stil. Med raka ben, medaljongdekorationer och räfflor, blir det en prydnad i vilket hem som helst. Den gustavianska stolen är elegant och stilren, och passar väl ihop med lite modernare inredning.

{ 1 comment }

Comments on this entry are closed.

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: