Matkultur från hela världen

by Admin on 08/08/2013

Tidigare var det inte så vanligt att äta utländsk mat. Man höll sig till potatis och fisk eller kött. Idag växer de flesta barn upp med en helt annan matkultur. Det är vanligt att gå på asiatisk restaurang, eller latinamerikansk, eller matställen från alla andra hörn av världen.

MA126-sushiTack vare denna spridning av matkultur från olika länder har man även ett mycket större val för att äta ute. Allt från en lyxig, elegant asiatisk restaurang till den lilla lunchrestaurangen runt hörnet. Många provar olika sorters mat när de jobbar, eftersom många restauranger har en dagens rätt till förmånliga priser. Man lär sig snabbt vilka restauranger som har god mat, och denna information brukar sprida sig från mun till mun. I tillägg har man många recensioner i media, framför allt på nätet.

När man talar om asiatisk restaurang kan det innebära många olika typer av mat. Kinesisk, thai och indisk kanske hör till de mest vanliga. De senaste åren har japansk mat verkligen blivit populär, och det är inte bara sushi man äter. Men en asiatisk restaurang kan också vara vietnamesisk eller filippinsk. Varje land har sitt eget speciella sätt att laga mat, även om vissa ingredienser kan likna varandra.

Ibland kan man hitta en asiatisk restaurang som blandar flera länders rätter. Det kan vara en bra ide’, speciellt om man är en större grupp som går ut och äter tillsammans. Alla kan välja den mat de tycker om, och allt är samlat på samma ställe. Många gånger kan man få maten serverade på små tallrikar eller fat, så man kan dela med sig och smaka det mesta.

Som med allt annat så utvecklas matlagning hela tiden, man talar mycket om fusion. I och med att folk reser mycket och är mer öppna för nya smaker, har även maträtterna ändrat karaktär en hel del. Man blandar gärna lokala ingredienser med utländska, ibland också för att dra ner på kostnaderna. Ju färre ingredienser man behöver importera, desto billigare blir det. Resultatet är fantastiskt god mat med en ny vridning.

Folk tycker om att äta ute och det är inte bara en fråga om slippa stå i köket. Ofta är man inte så duktig på att laga utländska rätter själv, det är trots allt ett annat lands specialitet. Även om man är bra på att laga mat kan det vara kul att pröva lite nya smaker. Hela världens matkultur är serverad.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: